Het lymfesysteem is vaak nog onderbelicht, gelukkig komt daar steeds meer verandering in. Onze Debbie is door een ernstig motorongeluk haar milt verloren. De milt draagt bij aan een gezond immuunsysteem. Na haar ongeluk heeft ze zich verdiept in hoe je zelf je immuunsysteem kunt boosten en hier draagt een gezond lymfesysteem voor een groot deel aan bij.

In dit artikel vertellen we hoe je lymfesysteem werkt en hoe je haar door DryBrushen een boost geeft!

Immuunsysteem

Je lymfesysteem is een groot systeem van kleine en grote vaten die zich overal in ons lichaam bevinden. In de vaatjes zit een kleurloze vloeistof: het lymfevocht.

Het lymfevocht vervoert ook stoffen, net als je bloedvaten. Geen voedingsstoffen, maar juist afvalstoffen, kapotte lichaamscellen, ziekteverwekkers en andere indringers die niet welkom zijn in ons lichaam. De lymfe haalt deze op en maakt ze onschadelijk waarna ze worden afgevoerd. Het lymfesysteem is dus een heel belangrijke filter. Je kunt het zien als de reinigingsdienst van het lichaam.

Je lymfevaten zijn in staat wat grotere deeltjes op te nemen dan je bloedvaten. In je bloedbaan kunnen grotere en moeilijker te verwerken deeltjes niet komen, maar deze stoffen kunnen door lymfevaten wél worden opgenomen. En ze ruimen op wat er opgeruimd moet worden.

Dit onschadelijk maken gebeurt in o.a. de hals, liezen, rond het hart en de oksels. Daar zitten lymfeklieren en zij zijn de knooppunten waaruit de lymfevaten samen komen en waar weefselvocht met al die te verwerken stoffen doorheen gaat.

In onze lymfeklieren worden afvalstoffen en eventuele ziekteverwekkers gedood of onschadelijk gemaakt. Hierna worden ze overgedragen aan de bloedbaan, zodat de afvalstoffen via ontlasting/urine worden afgevoerd voordat ze schade aan kunnen richten. Het onschadelijk maken van bacteriën en virussen gebeurt door de witte bloedcellen, lymfocyten, die in de lymfeklieren zitten.

Het lymfestelsel is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de afweer in ons lichaam. Het is een essentieel onderdeel van je immuunsysteem!

Vocht afvoeren

Als je dacht dat dit alles is… nee! Want het lymfesysteem heeft nog een andere functie, het voert ook overtollig vocht af uit ons lichaam. Dit proces vindt plaats doordat lymfevocht door de vaten wordt voortgestuwd door een kleppensysteem in onze bloedsomloop. Deze kleppen zorgen ervoor dat lymfevocht niet terugstroomt maar verder wordt gestuwd.

Deze voortstuwing gaat via ontspannende en samentrekkende bewegingen van de spieren van ons lichaam. Vandaar dat beweging dus ook zo belangrijk is voor ons.

Gevolgen voor je gelaat

Als je lymfesysteem niet optimaal werkt, kun je dit vaak terugzien in je gezicht. Er zijn dan teveel afvalstoffen nog in je huid aanwezig waardoor je wallen kunt krijgen, je huid minder stevig is en er bleek, grauw of puffy uitziet.

DryBrushen

Drybrushen is het doorgborstelen van je lichaam en gezicht. Deze methode komt uit de Ayurveda en wordt gezien als een manier om ziektes te voorkomen. Het stimuleert het afvoeren van overtollig lymfevocht + afvalstoffen en de doorbloeding voor een goede gezondheid en én dus een stralende huid!

Het dagelijks borstelen van je lichaam stimuleert ook de bloedcirculatie, verwijdert op een milde manier dode huidcellen en bevordert je stofwisseling. Door dagelijks je lijf te brushen en zo nu en dan je gezicht, help je dus uiteindelijk je immuunsysteem!

Be like Barbara en bestel jouw set borstels hier