Dit zijn de 8 factoren van vroegtijdige huidveroudering

Hoewel we dankbaar zijn dat we ouder mogen worden (mijn oma werd slechts 47 jaar oud!) is het feit dat onze huid veroudert misschien wat minder leuk.

Door bepaalde leefstijl-keuzes draag je bij aan een versneld verouderingsproces en ik denk dat ik voor de meeste vrouwen spreek als ik zeg dat ik vroegtijdige veroudering zo veel mogelijk wil voorkomen ;-)

Nou, het goede nieuws is dat we huidveroudering wel wat kunnen vertragen door te weten wát ons sneller veroudert en met die kennis ons voordeel te doen!

En als je nu denkt; dat doe ik al, want ik drink iedere dag braaf mijn collageen-drankje.
Dan ga ik je uit de droom helpen; het gaat echt verder dan enkel collageen drinken in je dagelijkse koffie of smoothie.

Er zijn namelijk meerdere factoren die van invloed zijn op je huid bij het ouder worden.

In deze blog ga ik de 8 factoren bespreken, om je meer kennis te geven. En je weet; kennis is macht :-)
We gaan zowel naar de binnen- als buitenkant kijken. Lees snel verder

Debbie
visual blauw licht Lois Lee

Huidverouderingsfactor 1: Blauw licht

Wat veel mensen niet weten is dat blauw licht (van o.a. onze schermen en de kunstverlichting) schadelijker is voor onze huid dan UVA/UVB-straling..

Kijk maar eens naar de afbeelding hiernaast (onder). Die langste pijl, dat is van blauw licht en dat gaat tot in de laag waar collageen en elastine wordt aangemaakt.

Vanaf je 25e gaat de aanmaak van collageen naar beneden. Dat is overigens niet het enige als je ouder wordt, maar dat is wel waar heel erg de focus ligt. Dus daarom worden we bedolven onder de collageen drankjes en poedertjes. Om maar te zorgen dat dat collageen goed blijft.

Want als je minder collageen hebt, dan wordt je huid dunner en minder stevig. Met tot gevolg huidveroudering.

Alleen dat blauwe licht op onze huid, waarvan we een overload krijgen via onze bijv. onze PC en telefoon en via de kunstverlichting , dringt door tot die laag waar collageen en elastine aangemaakt wordt en tast deze aanmaak aan. Om vroegtijdige huidveroudering zoveel mogelijk te voorkomen is het aan te raden om je huid tegen blauw licht te helpen beschermen. Zo voorkom je dat de aanmaak van jouw collageen en elastine vroegtijdig wordt aangetast. Je kunt je huid helpen beschermen tegen blauw licht met onze Screen Sun Screen.

Huidverouderingsfactor 2: UVA/UVB-straling

UVA en UVB, dat weten we eigenlijk met z’n allen wel. Dit wordt er vaak van jongs af aan wel flink ingehamerd; voordat je de zon ingaat en wil gaan zonnen of lekker liggen bakken, is het erg belangrijk voor je gezondheid (maar ook de kwaliteit van je huid) dat je je tegen deze straling beschermt. 

Ik maak ook altijd een kleine disclaimer.

Want zonlicht is super belangrijk voor onze gezondheid. Ik probeer zelf iedere dag even een tijdje onbeschermd de zon in te gaan, helemaal in het voorjaar, om mijn huid te laten wennen aan de zonnestralen.

Want het is zeer onverstandig om vanuit het ‘niets’ vol in de zon op het terras te gaan zitten of op een zon-vakantie te gaan als je je huid nog niet hebt laten wennen.

En nee… ik zeg dus niet dat je de hele dag en ook geen UREN lang onbeschermd de zon in moet.

Maar zorg er in ieder geval voor dat je gewoon via je huid wat zonnestralen opneemt. Dit is heel erg belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

Naast deze kleine disclaimer is het erg belangrijk je daarna goed in te smeren en te beschermen. Want UVA en UVB daarvan is bekend dat dat de huid kan beschadigen als je daar te veel aan blootgesteld wordt. UVA, met de A van Aging, veroudert de huid. En UVB met de B van Burning, dat zijn de stralen die ervoor zorgen dat je huid verbrandt bij te lange blootstelling. 

De SPF in een zonneproduct zegt alleen iets over de bescherming tegen verbranding (UVB). En dus niet tegen de huidveroudering (UVA).
Dus alleen afgaan op een SPF helemaal als je huidveroudering wilt voorkomen is niet handig. Kijk of een product ook tegen UVA beschermt. Dat moet specifiek op de verpakking staan. Onze Screen Sun Screen heeft een zogenaamde ‘broad spectrum’ bescherming (UVA +UVB). 

Screen Sun Screen heeft een SPF 20. Dat lijkt laag maar het verschil in bescherming tussen SPF 15 (93,3%), SPF 30 (96,6%) en SPF 50 (98%) is niet zo groot.

NB. het boekje van huidarts Han van der Rhee ‘Zonnen mag’ is een aanrader!
Hierin concludeert hij dat het heel goed mogelijk is om gezond van de zon te genieten :-)

UVA/UVB straling
luchtvervuiling

Huidverouderingsfactor 3: Luchtvervuiling

Luchtvervuiling is een behoorlijk hot topic momenteel in de wereld. Maar niet per se iets dat je snel zou linken aan de gezondheid van je huid.

Maar luchtvervuiling is ook een van de factoren waardoor je huid sneller kan verouderen. Nu komt bijna iedere huid helaas in aanraking met luchtvervuiling, maar is dit nog vele malen erger als je in de stad woont.  

Kleine deeltjes in de vorm van vuil, uitlaatgassen en verontreinigde stoffen blijven in de lucht hangen. En deze deeltjes komen op en zelfs in jouw huid door gewoon in de buitenlucht te zijn. Nu heeft een gezonde huidbarrière uiteraard een betere verdediging, maar ook een sterke huidbarrière is niet volledig ondoordringbaar.

Het gevolg van luchtvervuiling is dat je huid roder en gevoeliger kan worden en daardoor dus sneller kan verouderen door oxidatieve stress. 

Huidverouderingsfactor 4: afname collageen

Ik denk dat als er 1 ding is dat overal gecommuniceerd wordt, dan is het wel de afname van collageen en de daarbij behorende collageen-drankjes of supplementen.

Nu ben ik het hier niet helemaal mee eens. En zeker niet dat wij alleen maar dierlijk collageen hoeven slikken om ons eigen collageen op peil te houden en om er jeugdig uit te blijven zien.

Ja, je collageen neemt af vanaf je midden twintiger-jaren. Dit is een gegeven. Maar met enkel een collageen supplement slikken zorg je er niet voor dat dit weer (voldoende) wordt aangevuld.

Het is als water naar de zee dragen als je geen rekening houdt met de andere factoren.

De staat van je collageen staat namelijk in nauw verband met bijvoorbeeld de hoeveelheid UV-straling die je krijgt, het al dan niet beschermen tegen blauw licht,  luchtvervuiling, ongezonde voeding en stress maar ook de inname van voldoende Vitamine C en de juiste voedingsstoffen om collageen te helpen aanmaken.

Collageen
Hydratatie

Huidverouderingsfactor 5: Onvoldoende hydratatie

Het is niet alleen maar het verminderen van collageen dat zorgt voor huidveroudering.

Als je ouder wordt ga je ook merken dat je huid dunner wordt, je hydratatie wordt anders en vermindert. En dit gebeurt bij echt iedereen. Na de leeftijd van +- 30 jaar vertraagt de stofwisseling van je huid en begint deze langzaam te veranderen. Dit heeft tot gevolg dat de huidbarrière functie wat verzwakt en er meer vochtverlies optreedt en daardoor ook minder elastisch wordt.

Het gevolg kunnen droogte en rimpels zijn.

Heel belangrijk om je huid van buitenaf te verzorgen met producten die het vochtverlies tegengaan. Plantaardige oliën, die volop in onze producten zitten, zijn perfect om de huid te beschermen.

Maar misschien heb je daarom ook al een crème of serum gekocht met Hyaluronzuur erin. Een bekend ingrediënt dat veel gepromoot wordt voor het tegengaan van rimpels en om de huid te helpen hydrateren.

Mocht dat het geval zijn of je twijfelt erover dat aan te schaffen. Dan ga ik je iets vertellen waar je waarschijnlijk nog niet van op de hoogte was.
Want Hyaluronzuur moet je niet smeren, maar slikken!

Ja dat klinkt een beetje gek. En nee, dat betekent niet dat je je crème of serum ineens moet gaan opeten ;-)

Het betekent dat als jij de voordelen van Hyalorunzuur wilt, je dit via een kwalitatief supplement moet innemen.

Hyaluronzuur heeft namelijk de werking om vocht aan te trekken en een hoog waterbindend vermogen. Wanneer je dit echter op je huid smeert en dit vocht niet uit de omgeving gehaald kan worden, dan zal hij dit uit jouw diepere huidlaag naar de oppervlakte trekken. Op de lange termijn droog je hiermee je huid dus juist uit.

Nog meer dan het natuurlijke verouderingsproces al deed.

Dus mocht je Hyaluronzuur nog smeren? Ga het vanaf nu slikken!

P.S. in onze No Collagen Collagen Booster zit maar liefst 140mg Hyaluronzuur toegevoegd. En ook nog Rijst-ceramiden die nodig zijn om je huidbarrière sterk te houden waardoor je vocht in je huid houdt.

Huidverouderingsfactor 6: Ontstekingen in je lichaam

Dat bepaalde voedingsstoffen voor de gezondheid van je huid van belang zijn, hebben we het al vaker over gehad. Maar het is daarom ook een belangrijk onderdeel in het vertragen van het huidverouderingsproces.

Wanneer wij vragen krijgen van klanten met bepaalde huiduitdagingen,  dan geven we ook altijd aan eens goed te kijken naar producten en ingrediënten die voor verhoogde ontstekingswaardes kunnen zorgen.

Vaak laten we je dan kijken naar het eten van:

  • Zuivelproducten
  • Suiker
  • Gluten

Deze voedingsstoffen/middelen zien we vaak als ontstekingsaanjager in het menselijk lichaam. Je wilt eigenlijk zorgen dat je zo min mogelijk ontstekingsactiviteit hebt. Dus als je deze producten eens even een paar weken zou laten staan en vervolgens kijkt hoe je huid daarop reageert.

Je hoeft er echt niet altijd vanaf, het gaat erom dat je zelf inzichtelijk krijgt wat er werkt voor jouw lichaam en of dit al een vorm van verbetering geeft. 

Daarnaast is het ook super belangrijk om ontstekingen te verminderen door jouw Omega-3 meer in balans te brengen.

voeding
Slaap

Huidverouderingsfactor 7: Te weinig slaap

Je slaap. Ze noemen het niet voor niets een schoonheidsslaapje.

Rusten en slapen is een ontzettend belangrijk onderdeel voor het herstellen van je huid. Tijdens jouw slaap regenereert jouw huid zich en herstellen je cellen. Dus ook je huidcellen.

Op het moment dat jij structureel te weinig slaap hebt, dan krijgt jouw huid dus te weinig de kans zich voldoende te herstellen. Maar er gebeurt nog iets anders.

Door een gebrek aan slaap wordt het stofje cortisol aangemaakt, ook wel bekend als stress.. En laat dat nu net ons volgende punt zijn.

Huidverouderingsfactor 8: Stress….

Je stressniveau is superbelangrijk.

Mensen onderschatten denk ik wat stress doet met je gezondheid, maar ook met je huid. Als je heel veel stress ervaart, dan kan dat zich zeker in je huid ook laten zien. En sommige mensen weten dat ook van zichzelf. Als ze veel stress hebben, dat hun eczeem of rosacea opspeelt.

Dit heeft te maken met het toenemen van cortisol in je lichaam. Er worden stoffen in je lijf aangemaakt die voor ontstekingen zorgen, maar ook vermindert het je Hyaluronzuur. En we hadden net benoemd hoe belangrijk Hyaluronzuur is voor het behouden van een goed gehydrateerde huid.

En alsof dat nog niet erg genoeg is, zorgt stress ook voor een stijging in stofjes die de collageen in jouw huid kapot maken en die je huid gevoeliger maken.

Dus stress is echt killing voor je huid.

En stress kan zich dus op verschillende manieren uiten. Zoals gezegd door een tekort aan slaap, maar je lichaam kan ook stress ervaren doordat je darmen niet gezond zijn. Het in balans houden van je stress levels is dus niet alleen belangrijk voor je algehele gezondheid, maar ook voor de conditie van je huid.

Stress
tips tegen huidveroudering

Wat je kan doen om vroegtijdige huidveroudering te vertragen

Goed, nu je weet welke 8 factoren ervoor zorgen dat jouw huid vroegtijdig veroudert, is het natuurlijk net zo belangrijk om te weten wat je kunt doen om je huid in de beste conditie te houden en te ondersteunen.

Bij sommige punten hebben we al kort wat tips gegeven, maar hier brengen we het nog even samen.

Om je huid tegen factoren van buitenaf te beschermen is het belangrijk dat je:

1. Je huidbarrière in goede conditie houdt;

Om je huidbarrière in een goede en gezonde conditie te houden, adviseren we het gebruik van natuurlijke producten die vrij zijn van:

  • hormoonverstorende ingrediënten
  • toxische conservering
  • alcohol
  • parfum

Onze The Basics is een lijn die helpt om jouw huidbarrière te herstellen en te verstevigen. Mocht je de producten eerst eens uit willen proberen, dan kun je onze Try Out Kit proberen. Deze is goed voor ongeveer 2-3 weken gebruik.

2. Je huid bescherming geeft tegen invloeden van buitenaf;

Maar naast een gezonde huidbarrière is het ook belangrijk deze verder te beschermen tegen bijvoorbeeld blauw licht, UVA/UVB en luchtvervuiling. Laat het nu zo zijn dat wij een product hebben ontwikkeld dat deze drievoudige werking in 1 heeft. En dat is onze Screen Sun Screen. Extra bonus van dit product is dat het geen witte waas achterlaat en het bevat non-nano zinkoxide. Deze dringt NIET door de huid, ten opzichte van nano zinkoxide.

3. Je huid van binnenuit voedt.

Je huid heeft meer nodig dan alleen een goede verzorging aan de buitenkant. Wanneer jouw ontstekingswaardes in je lichaam te hoog zijn, dan zal dit zich aan de buitenkant laten zien. Denk hierbij aan een gevoelige huid, rosacea, eczeem, acne, etc. Om de ontstekingswaardes in jouw lichaam te verlagen is het belangrijk goed naar je voeding te kijken, maar vooral ook om een hoogwaardig Omega-3 supplement te slikken. In onze huidige maatschappij is de Omega-3 en Omega-6 balans behoorlijk verstoord, waardoor de omega-6 de overhand krijgt.

Dit resulteert in het veroorzaken van ontstekingen.

En naast het slikken van Omega-3 is het gebruik van onze No Collagen Collagen Booster ook een echte aanrader. Het is een krachtig beauty supplement dat is samengesteld om de huid van binnenuit te helpen hydrateren, ontstekingsactiviteit in het lichaam te verminderen, de collageensynthese te stimuleren en de huidbarrière te versterken zodat het de huid beschermt tegen vroegtijdige veroudering en de dagelijkse aanval van vrije radicalen.

Heb je nog een vraag of twijfel je ergens over?

We begrijpen dat je misschien een vraag hebt over onze producten of jouw huid. Stuur gerust een berichtje naar support@loislee.nl. We helpen je graag verder zodat jij ook die mooie, stralende huid krijgt die je graag wilt. We geven je vrijblijvend advies, natuurlijk wel met een tikkeltje eigenzinnigheid ;-)

Heb een fijne dag!