Zo bescherm jij de pH-waarde van je huid

Heb jij het volgende weleens ervaren?
Je komt net onder de douche vandaan. Je hebt lekker de dag even van je af kunnen spoelen. Je voelt je heerlijk ontspannen en vooral weer helemaal fris.

Alleen vervolgens merk je dat je gezicht wat trekkerig aan begint te voelen. Een beetje droog, alsof er zelfs barstjes in je huid kunnen ontstaan.

Laat ik je vertellen dat je NIET de enige bent die dit weleens (of misschien zelfs altijd) ervaart en dat kennis over dit onderwerp ontzettend belangrijk is. Het heeft alles te maken met de pH-waarde van jouw huid en die van water.

In deze blog neem ik je mee in deze waarde, hoe het komt dat jouw huid verstoord raakt, welke gevolgen er ontstaan en welke producten helpen jouw pH in balans te houden.

 

Debbie

Wat is pH-waarde?

Laten we beginnen bij het begin.

Voordat we het gaan hebben over pH-waardes en alle verschillen die er zijn, is het wel zo handig om te weten wat het eigenlijk is en ook meteen waarom het zo belangrijk is.

pH is een afkorting van het woord Potentia Hydrogenii. Het is Latijn voor waterstofpotentiaal en het geeft de zuurgraad weer.

Het is eigenlijk een soort maatstaf die ons vertelt hoe zuur of basisch (ook wel alkalisch) iets is. Denk maar eens terug aan je vroegere scheikundelessen: pH loopt van 0 tot 14. Zeven is precies in het midden en wordt daarom neutraal genoemd. Alles onder de 7 is zuur en boven de 7 wordt als basisch beschouwd.

Maar waarom is dit zo belangrijk? Wel, de pH-waarde speelt een mega-belangrijke rol in allerlei processen, zowel in ons lichaam als overal om ons heen in de natuur. Zo is het dus super belangrijk om te weten welke waarde jouw huid in balans houdt en wat je er zelf aan kan doen jouw huid beter te ondersteunen

Wat is de pH-waarde van je huid?

Doordat 7 als pH neutraal wordt gezien en er met betrekking tot de huid ook vaak over ‘pH-neutraal’ gesproken wordt, denken veel mensen dat de pH van onze huid rond de 7 ligt (want het is precies in het midden van de schaal). Dit blijkt in werkelijkheid toch een stuk lager te liggen. Onze huid is een stuk zuurder dan we denken.

Niets in het leven is zwart-wit en daar wijkt de pH-waarde van jouw gezicht niet vanaf. Daarom is er niet 1 exact getal voor deze waarde. Je meet namelijk niet op iedere plek van je huid precies hetzelfde, maar wel tussen de 4.5 en 5.5.

We spreken dan van een gezonde huid die in balans is. Zodra van deze waardes wordt afgeweken, dan zullen er doorgaans meer huidproblemen optreden. Maar daarover verderop in deze blog meer.

De reden waarom jouw huid zich zo strak en trekkerig kan voelen na het douchen heeft een hele belangrijke reden. En dat heeft te maken met de pH-waarde van kraanwater. Deze is namelijk niet gelijk aan die van jouw huid

Wat is de pH-waarde van water?

Puur water is zoals besproken pH-neutraal en dus 7.0. Alleen puur water is niet exact wat er uit jouw badkamerkraan komt…

Het water uit jouw kraan en waar jij onder doucht kan variëren van zo ongeveer 6.5 en 8.5. Dit is afhankelijk van waar in Nederland je precies woont.

Wat je (hopelijk) meteen opvalt is dat er een behoorlijk verschil zit tussen de waarde van water en jouw huid.
En dit zorgt voor een (tijdelijke) disbalans in jouw huid.

pH-waarde kraanwater
pH-waarde van de huid

Dit verstoort de pH-waarde van je huid

Maar water is niet het enige dat jouw huid uit balans brengt.

Er zijn eigenlijk nog twee grote boosdoeners die ervoor zorgen dat de pH-waarde van jouw huid uit balans wordt gebracht. En de kans is groot dat je deze op dagelijkse basis gebruikt:

  • Zepen/ schuimreinigers (de pH van zeep zit zelfs vaak boven de 10!)
  • Skincare producten waar water of alcohol aan is toegevoegd.

Als je naast kraanwater ook nog gebruikmaakt van een gezichtsreiniging of verzorgingsproduct waar water of bijvoorbeeld alcohol aan toegevoegd is, dan wordt jouw huid nog verder uit balans gebracht.

Alcohol heeft namelijk een vergelijkbare pH als water en droogt daarnaast je huid uit door het vocht uit je huid op te nemen. En nee, dat wordt niet weer terug aangevuld met de ‘aqua’ die in jouw skincare verwerkt zit.

*Wist je dat aqua op een ingrediëntenlijst gewoon kraanwater is? Als het gefilterd water is, dan zou er filtered of distilled water staan.*

En een huid uit balans is een ongelukkig huid…

De gevolgen van een verstoorde pH

Goed, nu je weet wat er voor kan zorgen dat jouw gezichtshuid uit balans gebracht kan worden, is het misschien ook wel goed om te weten wat dit voor gevolgen kan hebben.

Gevolgen waar je momenteel misschien al last van hebt, maar je geen idee van had dat een verschil in pH-waarde de oorzaak kon zijn.

Zoiets simpels, maar met zulke grote gevolgen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Trekkerige huid, droog gevoel;
  • Last van eczeem;
  • Last van rosacea;
  • Last van puistjes/ acne.

Wanneer de pH-waarde van jouw huid uit balans is, is jouw natuurlijke beschermlaagje niet goed bestand tegen schadelijke bacteriën. Bacteriën die dus de kans krijgen om te groeien en daardoor ontstekingen en huidaandoeningen veroorzaken.

Wanneer jouw huid in balans is, dan hangt er een soort dekmantel overheen. Je kan het ook zien als een soort muur die jouw kwetsbare huid beschermt en terugvecht tegen bacteriën.

3 tips om de pH-waarde van jouw huid te beschermen

Hoe je dan je huid kan beschermen vanaf nu?

Die vraag zagen we natuurlijk al aankomen en is eigenlijk een stuk simpeler dan je misschien denkt. Het begint in ieder geval bij het hebben van deze kennis. Je weet nu bij welke pH-waarde jouw huid in en uit balans is.

En vanaf daar is het aanpassen. We hebben 3 tips die je direct kunt toepassen om jouw huid vanaf nu te gaan beschermen:

1. Doe een ingrediënten check van je huidige skincare;

Start eens met het goed onderzoeken van de skincareproducten die je nu gebruikt. En wees dan wel echt eerlijk. Je houdt namelijk alleen jezelf anders voor de gek ;-).

Duik in de ingrediënten en controleer of er aqua en/of alcohol in zit. Zo ja, dan is het beter om dit product vanaf nu niet meer te gebruiken.

*Mocht je hulp nodig hebben met het correct lezen van ingrediënten, download dan hier gratis onze #nomoremeuk ingrediëntenchecklist.*

2. Controleer de pH-waarde van jouw huidige skincare;

Als de pH-waarde van het product wat je nu gebruikt niet binnen de 4.5 – 5.5 valt, dan kun je er rekening mee houden dat jouw huid de strijd op den duur (als dat niet nu al het geval is) gaat verliezen en de bacteriën de overhand gaan krijgen. Dit kan resulteren in verschillende huidaandoeningen.

Fabrikanten van verzorgingsproducten hebben geen verplichting om de pH-waarde van het product te vermelden op de verpakking. Wat betekent dat het in sommige gevallen een flinke zoektocht kan zijn om dit te achterhalen. Bij bijna alle natuurcosmetica wordt dit wel netjes vermeld.

Mocht dit nu niet het geval zijn, dan kun je de pH zelf meten door gebruik te maken van indicatorstrips.

Het is belangrijk om producten te gebruiken die de pH van je huid beschermen en herstellen. Mocht jouw skincare niet de juiste waarde bevatten, probeer dan eens onze Try Out Kit. Onderaan deze blog vind je een tijdelijke kortingsactie.

3. Reinig je huid niet vaker dan 1x per dag;

We zien (helaas) veel trends op Instagram en TikTok voorbij komen rondom skincare. De meest uiteenlopende dingen zoals azijn op je huid, kinderen die Retinol gebruiken, maar ook het advies om te double cleansen (dus dubbel te reinigen).

Laten we je meegeven dat je huid meer dan genoeg heeft aan 1 reiniging per dag. En het liefst gebruik je hiervoor een milde reiniger zoals onze Cleansing Oil.

Bonus tip: als je onder de douche gaat, gebruik dan 1 of 2 pompjes Cleansing Oil, om je huid wat te beschermen. Haal het wel na het douchen met een zachte, licht vochtige en warme Cleansing Cloth er weer vanaf.

Wil jij producten gebruiken die jouw huid beschermen en in gezonde conditie houden?

Mocht jij je huid dus voornamelijk schoonmaken met enkel kraanwater of met redelijk agressieve reinigers. Dan willen we je adviseren om eens te gaan testen met een product waarbij de pH-waarde veel dichter bij je huid ligt.

Een product dat rekening houdt met natuurlijke samenstelling van jouw huid en hierdoor slechte bacteriën en huiduitdagingen geen geeft.

Producten die daarnaast ook nog eens vrij zijn van hormoonverstorende stoffen, geen toxische conserveermiddelen, geen alcohol, parfum of goedkoop (kraan)water.

In onze Try Out Kit vind je 3 producten die de basis vormen voor een écht gezonde huid.

  • Een milde Cleansing Oil die je huid niet stript van haar belangrijke beschermende vetlaagje. Het is een zeepvrije reiniger die je huid diep reinigt en het dagelijkse vuil en (oog)make up verwijdert zónder deze te ontdoen van haar natuurlijke vetten.
  • De Hydrating Essence, een face mist, gemaakt van bloesemwater, zoals rozenwater met een pH-waarde van rond de 4.7. Perfect om de pH van je huid te herstellen en in optimale balans te houden.
  • Een Nourishing Beauty Oil die je huid met meer dan 15 actieve ingrediënten, vitaminen en antioxidanten écht voedt.

Je kunt onze Try Out Kit nu proberen voor €35,- + GRATIS verzending! Gebruik hiervoor code PH10 bij het afrekenen en laat je ons weten hoe de producten je zijn bevallen?

Heb je nog een vraag of twijfel je ergens over?

We begrijpen dat je misschien een vraag hebt over onze producten of jouw huid. Stuur gerust een berichtje naar support@loislee.nl. We helpen je graag verder zodat jij ook die mooie, stralende huid krijgt die je graag wilt. We geven je vrijblijvend advies, natuurlijk wel met een tikkeltje eigenzinnigheid ;-)

Heb een fijne dag!