Boost je lymfesysteem

Debbie (founder Loïs Lee) is door een ernstig motorongeluk haar milt verloren. De milt draagt bij aan een gezond immuunsysteem. Na haar ongeluk heeft ze zich verdiept in hoe je zelf je immuunsysteem kunt boosten en hier draagt een gezond lymfesysteem voor een groot deel aan bij. Het lymfesysteem is vaak nog onderbelicht, gelukkig komt daar steeds meer verandering in. Hoe werkt je lymfesysteem en op welke manier kun je het boosten? Wij vertellen je meer!

Love your Lymfe

Je lymfesysteem is een groot systeem van kleine en grote vaten die zich overal in ons lichaam bevinden. In de vaatjes zit een kleurloze vloeistof: het lymfevocht. Het lymfevocht vervoert ook stoffen, net als je bloedvaten. Geen voedingsstoffen, maar juist afvalstoffen, kapotte lichaamscellen, ziekteverwekkers en andere indringers die niet welkom zijn in ons lichaam. De lymfe haalt deze op en maakt ze onschadelijk waarna ze worden afgevoerd.

Het lymfesysteem is dus een heel belangrijke filter. Je kunt het zien als de reinigingsdienst van het lichaam. Dit onschadelijk maken gebeurt in o.a. de hals, liezen, rond het hart en de oksels. Daar zitten lymfeklieren en zij zijn de knooppunten waaruit de lymfevaten samen komen en waar weefselvocht met al die te verwerken stoffen doorheen gaat.

In onze lymfeklieren worden afvalstoffen en eventuele ziekteverwekkers gedood of onschadelijk gemaakt. Hierna worden ze overgedragen aan de bloedbaan, zodat de afvalstoffen via ontlasting/urine worden afgevoerd voordat ze schade aan kunnen richten. Het onschadelijk maken van bacteriën en virussen gebeurt door de witte bloedcellen, lymfocyten, die in de lymfeklieren zitten.

Essentieel voor een glowy skin

Als je dacht dat dit alles is… nee! Want het lymfesysteem heeft nog een andere functie, het voert ook overtollig vocht af uit ons lichaam. Dit proces vindt plaats doordat lymfevocht door de vaten wordt voortgestuwd door een kleppensysteem in onze bloedsomloop. Deze kleppen zorgen ervoor dat lymfevocht niet terugstroomt maar verder wordt gestuwd. Deze voortstuwing gaat via ontspannende en samentrekkende bewegingen van de spieren van ons lichaam. Vandaar dat beweging dus ook zo belangrijk is voor ons.

En je gezicht?
Als je lymfesysteem niet optimaal werkt, kun je dit vaak terugzien in je gezicht. Er zijn dan nog teveel afvalstoffen in je huid aanwezig waardoor je wallen kunt krijgen, je huid minder stevig is en er bleek, grauw of puffy uitziet. En dat willen we niet, toch? Dus…. op naar de perfecte balans. Van je huid én je lymfesysteem.

What to do?

Je kunt zelf al heel veel doen voor een optimaal werkend lymfesysteem. We hebben meerdere producten ontwikkeld om je hier bij te helpen. Het lijkt een hele lijst (en dat is het ook ;-)), maar het is heel goed te doen, als je het een onderdeel van je routine maakt.

Droogborstelen komt uit de Ayurveda en wordt gezien als een manier om ziektes te voorkomen. Het dagelijks droogborstelen van je lichaam én gezicht stimuleert de bloedcirculatie, verwijdert op een milde manier dode huidcellen, bevordert je stofwisseling én helpt het om afvalstoffen af te voeren door het ondersteunen van je lymfesysteem. Gebruik hiervoor onze BodyBrush en Facebrush, gemaakt van 100% natuurlijke haren.

Move & massage

Door beweging stuwt lymfevocht goed door je lichaam. Elke vorm van beweging werkt hieraan mee, maar wil je extra boosten dan ga je springtouwen of trampoline springen! Enne, maak elke dag een wandeling waarbij je stevig doorstapt en je armen actief meebewegen.

Zweten helpt je lichaam ook te reinigen en ontgiften, ga naast sporten ook regelmatig naar de sauna als je daarvan houdt.

Ook kun je dagelijks je gezicht met een massage geven met de Gua Sha BeautyStone van 100% Jade. Hierdoor help je je lymfesysteem afvalstoffen af te voeren. Ook stimuleert dit de doorbloeding en de aanmaak van collageen! Let op: je lymfesysteem zit net onder je huid, dus niet te hard, maar zachtjes de steen bewegen.

Keep it fresh

Het lymfesysteem heeft alles met vochtbalans te maken en daarom is voldoende vocht in je lichaam van essentieel belang. Drink het liefst gefilterd water en pak lekker een kruidenthee.

Neem wisseldouches, want (zoals eerder benoemd) je lymfesysteem werkt door samentrekking en ontspanning. Daarom zijn wisseldouches erg goed. Warm water zorgt er voor dat bloedvaten uitzetten en koud water zorgt voor samentrekken van de bloedvaten. Deze pompwerking zorgt dat vocht in je lichaam goed blijft stromen. Koud afdouchen is sowieso een boost van je gezondheid.

Just breathe

Tot slot is een simpele manier om het lymfestelsel een ‘pompfunctie’ te geven door diep adem te halen. Ademen doe je natuurlijk de hele dag door, maar wees je eens bewust van je ademhaling. Een paar keer per dag naar je buik ademen doet wonderen voor je welzijn en lymfesysteem.

Succes met de tips!

Heb je nog een vraag of twijfel je ergens over?

We begrijpen dat je misschien een vraag hebt over onze producten of jouw huid. Stuur gerust een berichtje naar support@loislee.nl. We helpen je graag verder zodat jij ook die mooie, stralende huid krijgt die je graag wilt. We geven je vrijblijvend advies, natuurlijk wel met een tikkeltje eigenzinnigheid ;-)

Heb een fijne dag!