Zo haal je Vitamine D uit voeding!

In deze gastblog aan het woord Orthomoleculair therapeut Karin- Miss Nutrition

Mijn praktijk

Vanuit mijn praktijk ben ik altijd bezig met voeding. Hoe je voeding preventief in kunt zetten voor je gezondheid en hoe je voeding in kunt zetten om je gezondheid weer in balans te brengen. Voeding is de benzine voor je lichaam of wel de bouwstoffen voor je lichaam om goed te kunnen functioneren.

Vitamine D speelt hier ook een belangrijke rol in want vitamine D is een belangrijke bouwstof voor o.a. onze hormonen. Onderzoek zegt dat je per dag ca.  2,5 tot 4,5 mcg vitamine D via je voeding/supplementen binnen krijgt. De Europese voedselveiligheidsautoriteit adviseert gemiddeld 10 mcg per dag.

De zon is de grootste leverancier van Vitamine D, maar ook uit je voeding kun je het halen. Dus tijd om voeding met vitamine D op je menu te zetten!
Maar in welke producten kun je vitamine D allemaal vinden?

Dierlijk of plantaardig?

Voeding bevat vitamine D2 of vitamine D3. Vitamine D2 (ergocalciferol) dat zich onder invloed van zonlicht vormt in bepaalde plantenbronnen, en vitamine D3 (cholecalciferol) dat zich vormt in de huid van mens en dier. We nemen beide soorten op maar het lijkt dat de dierlijke variant beter opneemt dan plantaardige bronnen. Houd hier dus rekening mee als je vegetariër of veganist bent.

Bepaalde paddenstoelen en schimmels kunnen vitamine D2 vormen. Bekende, eetbare paddenstoelen met vitamine D zijn shiitake, portobello en de gewone witte champignon.

Vitamine D komt ook voor in verschillende vissoorten, met name de vette vissen zoals forel, zalm, haring, makreel, sardientjes. Hier gaat het om vitamine D3. Deze dierlijke vorm van vitamine D vind je ook in mindere mate aan in eieren en vlees. Ook in kalfslever en rundvlees zit Vitamine D.

Paddenstoelen en vette vis

Er zijn dus meerdere manieren om aan je vitamine D te komen naast de zon! Zo kun je dus ook met voeding aan de slag door vaker paddenstoelen en vette vis op je menu te zetten. Voeding blijft alleen wel de tweede leverancier van vitamine D en zonlicht toch echt de eerste!

Vergeet ook niet dat vitamine D een vet oplosbare vitamine is. Dit betekent dat er altijd een vetbron bij genomen moet worden om de vitamine D daadwerkelijk goed op te nemen.

Eigenlijk wanneer je gezonder gaat eten, meer focus gaat leggen op voldoende goede vetten en eiwitten pak je niet alleen je vitamine D aan maar ook je omega 3 en andere belangrijke nutriënten die we nodig hebben voor een gezonde huid, onze hormonen en onze gehele gezondheid!

Via deze link vind je allemaal heerlijke, gezonde recepten!