Sometimes the grass is greener, because it’s fake

Hoe de beauty-industrie ons belazert, dat was een titel van een webinar die ik ooit heb gehouden. In deze blog vertel ik je hoe jij misleidende marketingtrucs kunt herkennen, zodat je voor écht groen kunt gaan!

Debbie

Greenwashing

Hoe de beauty-industrie ons belazert, dat was een titel van een webinar die ik ooit hield. Zoals je weet van ons, wij maken ons soms best druk over bepaalde dingen.  Toen wij werden gevraagd ons samen hard te gaan maken tegen de ‘greenwashing’ van de huidige beauty-industrie stonden we echt bijna te juichen. Waarom? Dat vertel ik je in deze blog. Na het lezen hiervan kan de beauty industrie jou niet meer kunnen misleiden omdat je weet waar je op kunt letten.

Wat is Greenwashing

Doordat duurzaamheid steeds een grotere rol speelt in het dagelijks leven, spelen veel merken hier tactisch op in en ontstaat er greenwashing. Nog nooit van gehoord? Dan leggen wij het je uit. Greenwashing of letterlijk vertaald ‘groenwassen’ is een marketingtruc die de laatste jaren vaak door merken wordt toegepast. Kort door de bocht, de consument wordt misleid doordat merken zich duurzamer voordoen dan dat zij in werkelijkheid zijn. Greenwashing is ontstaan vanuit de veranderende behoefte om een duurzame levensstijl aan te nemen. Veel merken maken gebruik van de goede intenties van de consument om hun winst te vergroten.

Uit onderzoek, (door studenten aan de Hogeschool Rotterdam), blijkt dat 93% van de respondenten eerder een product aanschaft wanneer het een natuurlijke uitstraling heeft. Hier spelen merken op in, denk maar aan een natuurlijk ingrediënt zoals een avocado die op de verpakking staat. Greenwashing vindt niet alleen plaats op productniveau. Er zijn ook bedrijven die een positieve draai geven hun slechte milieu-praktijken die op de achtergrond plaatsvinden. 73% Van de respondenten heeft geen weet van de grote hoeveelheid merken die zich schuldig maken aan greenwashing. De onwetendheid is groot, daarom kunnen veel merken hun gang blijven gaan.

Zo herken je greenwashing

Je weet nu wat greenwashing is, maar hoe herken je het? Wij geven je een paar tips!

Vage claims zonder bewijs
Transparante merken liegen er niet om! Als je iets als merk communiceert moet je dit ook kunnen bewijzen zouden wij denken. Heb je je twijfels, ga het na of koop het niet.

Overdreven ‘groene’ uitstraling en claims
Een groene kleur, afbeeldingen van natuurlijke ingrediënten of termen zoals ‘natuurlijk’, ‘duurzaam’ en ‘puur’ geven niet altijd de waarheid weer.

Tips

  • Check de keurmerken: een keurmerk kan je de verkeerde indruk geven. Via de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal kun je nagaan wat een keurmerk inhoudt en aan welke eisen een product moet voldoen. Wij zijn onder andere member van de Plastic Soup Foundation!
  • De duurzame eigenschap: de kans is groot dat wanneer een merk maar één duurzame eigenschap benadrukt, dit ook het enige duurzame is aan het merk.
  • Kijk kritisch naar de prijs: het is goedkoper om te werken met synthetische ingrediënten, zoals microplastics. Natuurlijke alternatieven hebben nou eenmaal een hoger prijskaartje.

Echt groene Skincare

Nu weet je hoe je greenwashing kunt herkennen en wat je er zelf tegen kunt doen! Onze producten zijn écht groen. Bij de ontwikkeling van ieder product zijn we extreem kritisch. Wat je dus altijd mag verwachten van ons;

  • Bevat geen meuk zoals hormoonverstorende of gezondheidsbelastende stoffen
  • Geen synthetische ingrediënten #puurnatuur
  • Geen gewoon of kraanwater maar bloesem-waters vol werkzame stoffen
  • Ieder ingrediënt heeft een werkende functie voor je huid #geenvulmiddelen
  • 100% Vegan

#Samentegengreenwashing is een initiatief van studenten aan de Hogeschool Rotterdam in samenwerking met Sara Rosalie, Food for Skin, Loïs Lee Pure Skinfood, Smyle, AbbeyLAB en Abloom Skincare.

Heb je nog een vraag of twijfel je ergens over?

We begrijpen dat je misschien een vraag hebt over onze producten of jouw huid. Stuur gerust een berichtje naar support@loislee.nl. We helpen je graag verder zodat jij ook die mooie, stralende huid krijgt die je graag wilt. We geven je vrijblijvend advies, natuurlijk wel met een tikkeltje eigenzinnigheid ;-)

Heb een fijne dag!