In deze gastblog aan het woord Sophie Meurs van Nourish to Flourish over je darmen, inclusief tips voor een optimale spijsvertering.

Waarschijnlijk heb je het al vaker gehoord of langs zien komen; je huid laten stralen van binnenuit. Niet geheel onbelangrijk als we het hebben over een prachtig stralende huid. Maar waarom is “het laten stralen van binnenuit” nu eigenlijk zo belangrijk?

De werking van de huidverzorging van Loïs Lee is vrijwel gelijk zichtbaar: de Cleansing Oil maakt je huid lekker schoon, de Hydrating Essence haalt de droogte vrijwel gelijk weg en met de Beauty Oil of Moon Magic Serum zorg je voor een prachtige glow en voed je de huid direct.

Maar het effect van echte voeding op de huid is niet binnen een aantal seconden zichtbaar. Dit is ook gelijk de reden, waarom mensen sneller afhaken met het veranderen van hun voedingspatroon als dit niet snel genoeg resultaat oplevert.

In deze blog wil ik je meenemen in het belang van een gezonde darm(flora) voor het verminderen van huidklachten. Want elke huid is mooi en verdiend het om gezond te zijn!

DARMEN ALS HUID
Je kan de darm ook zien als een huid. De darmslijmvliezen bestaan uit miljoenen darmcelletjes die aan elkaar zitten vast geplakt, de poortjes in deze darmcelletjes noemen we de “tight junctions”. Deze tight junctions vormen een soort douane poortjes die telkens kijken of ze voedingsstoffen wel of niet op kunnen nemen, vervolgens nemen ze de voedingsstoffen op in de bloedbaan en vervoeren deze stoffen naar de cellen die verschillende systemen in ons lichaam ondersteunen en laten werken. Als deze tight junctions beschadigt raken, bijvoorbeeld door het overmatig eten van gluten en/of caseïne, stress, medicatie, belastende voeding (denk aan IgG/IgG4 gemedieerde voedselreacties), een minder diverse darmflora en ga zo maar door, dan zullen er laaggradige ontstekingen ontstaan in deze darmslijmvliezen.

Eigenlijk kan je dit vergelijken met een wondje op je huid. Als jij telkens in dit wondje blijft krabben (het blijft belasten) dan kan het wondje nooit helen (en de darmslijmvliezen dus ook niet). Het is in deze zin ook heel erg belangrijk om zo min mogelijk belasting op de darmslijmvliezen te zetten.

Zoals ik al aangaf zitten er op de darmslijmvliezen darmbacteriën, deze moet je eigenlijk zien als een soort verdedigingslinie van de darmslijmvliezen, zodat deze minder snel ontstoken raken of het immuunsysteem activeren (dat voor ca 80% geborgen zit in onze darmslijmvliezen). Deze darmbacteriën helpen bij het afbreken van voeding, bij de opname van voedingsstoffen, bij de bescherming tegen ziekteverwekkers en nog zo veel meer!

Er zijn zowel goede als slechte bacteriën aanwezig in onze darmflora. Die slechte zijn niet persé erg, maar wel als deze de overhand neemt ten opzichte van de goede flora. Als de slechte flora de overhand neemt, dan kan dit zorgen dat de slijmvlieslaag (de celletjes en de tight junctions) meer doorlaatbaar worden en dit kan op zijn beurt ook weer zorgen voor (laaggradige) ontstekingsreacties.

Daarnaast kan dit voor zorgen dat de gifstoffen die de (verschillende) slechte bacteriestammen, gisten, schimmels en/of parasieten aanmaken zich door het lichaam gaan vervoeren en ook via andere wegen moeten worden uitgescheiden dan slechts via de ontlasting. Op deze manier verlaten de giftstoffen zich via de huid en kan dit op zijn beurt zorgen voor huidklachten.

Well “hello” huidklachten in alle soorten, vormen en maten, denk aan: eczeem, psoriasis, acné, rosacea enzovoorts!

Hier begint het bewustzijn van het belang van een goede darmgezondheid voor een gezonde huid. Simpelweg wanneer de darmslijmvliezen falen, dan is het erg aannemelijk dat de huid ook faalt. Gezien de ontstekingsvorming ergens tot uiting moet komen en op lange termijn zal de huid dit ook laten zien.

Het zelfherstellend vermogen van het lichaam is prachtig, het lichaam zorgt namelijk zelf voor een oplossing. Jouw lichaam maakt het namelijk niet zo veel uit dat je huidklachten hebt of niet. Jouw lichaam wil vooral balans herstellen in jouw systeem (de homeostase waarborgen met een duur woord). Het is dus ook vaak zo dat herstel van de huid (en darmslijmvliezen) middels voeding en leefstijl wat langer kan duren dan wij wellicht zouden willen of hopen. Immers worden de systemen die het er het “slechtst” aan toe zijn eerst voorzien van voedingsstoffen om een balans te creëren, en dan pas bijvoorbeeld de huid.

Om de darmslijmvliezen te herstellen heeft het soms wel 3-6 maanden nodig om optimaal resultaat te zien. Dus ook om resultaat te zien in de huid! Het is per persoon natuurlijk heel anders waar een bepaald disbalans vandaan komt. Het is daarom ten alle tijden ook mooi om te achterhalen welke belasting er in jouw systeem wordt gevormd. Dit kan je zowel middels ontlastingsonderzoek naar de darmgezondheid als bloedonderzoek naar voedselintoleranties achterhalen.

TIPS GEZONDE HUIDFLORA
Begin bij het begin, namelijk: de spijsvertering! Je bent namelijk niet wat je eet, maar je bent vooral wat je verteert (en nog een stapje verder: wat je opslaat!). Ga dus vooral eerst kijken hoe het met jouw spijsvertering gesteld is. Heb je vaak last van obstipatie? Voel je je snel vol? Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel? Of van “rotte eierlucht scheetjes?” Dan kan het goed zijn de spijsvertering te ondersteunen. Mijn to-go tips (die je nu al kan toepassen):

  • 20x kauwen op een hap.
    • Koolhydraten worden voornamelijk in kleine stukjes geknipt door amylase uit speeksel. Slik jij je hap zo “hap slik weg” door? Dan kan het goed zijn te letten op hoe vaak je kauwt!
  • Geen water/vloeistof binnen een ½ uur voor de maaltijd en binnen 1 uur na de maaltijd.
    • Water verdunt het maagzuur en maagzuur moet goed zuur zijn om met name eiwitten goed te kunnen verteren.
  • Niet eten met afleiding (laptop, tv e.d.)
    • Om goed te kunnen verteren dienen we in ons parasympathisch zenuwstelsel te zitten (rest & digest) i.p.v. ons sympathische zenuwstelsel (fight & flight). Afleiding kan sneller zorgen dat we in ons sympathische zenuwstelsel zitten + zorgen voor minder aanmaak speeksel wat dus veel amylase bevat. Probeer mindful aanwezig te zijn bij jouw maaltijd.
  • Bewegen voor het eten
    • Bewegen na het eten kan namelijk zorgen dat we ons weer in ons sympathisch zenuwstelsel “bewegen”. Ga liever voor uitbuiken na de maaltijd dan een intensieve beweging! Bewegen voor het eten kan er tevens bij helpen voedingsstoffen beter op te nemen, doordat onze cellen meer open gaan staan voedingsstoffen op te nemen.

PREBIOTICA
De darmflora wordt voornamelijk gevoed door prebiotische vezels. Prebiotica zijn de voedingsbodem voor onze GOEDE darmbacteriën, dus niet onze slechte. Dat is erg fijn, want op deze manier kan je ervoor zorgen dat juist de goede flora de overhand krijgt en zich gaan vermenigvuldigen. Ik ben persoonlijk dus ook meer fan van een prebiotica supplement dan een probiotica supplement. Tips om prebiotische vezels toe te voegen vanuit de voeding:

  • Goed voedsel voor de darmen:
    • Inuline; in knoflook, ui, prei, artisjok, pastinaak en zoete aardappel
    • Pectine: in appel en citrusfruit
    • Arabinogalactanen: in tomaat, wortel, kokos en koksomeel
    • Liganen: in lijzaad
    • Roomboter of ghee
    • Resistent zetmeel: in koude aardappelen, rijst en pasta
    • Gefermenteerde voeding: denk aan kimchi, zuurkool e.d. echter niet bij histamine problemen!
    • Oplosbare vezels uit groenten fruit peulvruchten, noten, zaden etc.
    • Niet-oplosbare vezels uit bijvoorbeeld (glutenvrije) granen. Deze zorgen samen met de darmbacteriën voor een goede stoelgang.

Je ziet het dus ook, het is voornamelijk belangrijk veel vezels vanuit groenten & fruit binnen te krijgen. Mijn advies is dan ook bij elke maaltijd wat groenten te eten. Zo krijg je gemakkelijker de bovenstaande vezelsoorten binnen.

OMEGA-3
Last but not least wil ik de werking van omega-3 vetzuren uitlichten in deze blog, gezien o.a. de ontstekingsremmende werking van deze vetzuren. Dus ook de ontstekingsremmende werking op de darmslijmvliezen. Ik noem omega-3 vetzuren ook wel eens “het zalfje op de wond”. Zoals ik al eerder aangaf, als er laaggradige ontstekingen worden gevormd in de darmslijmvliezen dan kan je dit vergelijken met een wondje. Omega-3 remt de ontstekingen en helpt het “wondje” sneller te genezen. Dit is met name te wijden aan de EPA vetzuren in omega-3 vetzuren.

Onderzoek toont aan dat omega-3 vetzuren essentieel zijn voor ons systeem en met name wanneer het gaat over de structuur en functie van celmembranen (opname voedingsstoffen en uitscheiden afvalstoffen), het optimaliseren van de werking van het immuunsysteem waarborgen van de balans tussen darmmicrobiota.

Loïs Lee heeft een prachtige Vegan Omega 3 op de markt gebracht. Dit is een mooie manier om net even wat meer van deze essentiële vetzuren binnen te krijgen (binnenkort ook een Prebiotica supplement!)

https://www.loislee.nl/product/glomega-3-supplement/

Tenslotte is de verhouding omega-3 / omega-6 vetzuren enorm zoek geraakt. Omega-6 heeft met name een ontstekingsbevorderende werking, waar omega-3 ontstekingsremmend werkt. Omega-6 vetzuren zitten veelal in plantaardige oliën, zoals raapzaad- , koolzaad- en zonnebloemolie, die tegenwoordig rijkelijk aan met name plantaardige voedingsmiddelen en vleesvervangers worden toegevoegd. Let goed op deze balans en help je omega-3 op te krikken, mogelijk middels een supplement.

Hopelijk kan je met de bovenstaande tips, stapje voor stapje het heft in eigen handen nemen om jouw darm- en huidgezondheid te optimaliseren. Want vergeet niet; NOURISH to FLOURISH!

Ik bied diverse trajecten aan waarbij ik je kan helpen met het optimaliseren en structureren van jouw voedingspatroon  Een advies dat bij jou past als persoon, zal op de lange termijn jouw doelen ondersteunen. Hiervoor hoef je niet eindeloos te diëten en calorieën te tellen. Het gaat om de voedingsstoffen die jij jouw lichaam toedient. Klik hier om te kijken of ik iets voor je kan betekenen.

Liefs Sophie
Nourish to Flourish