In deze gastblog aan het woord Orthomoleculair therapeut Liesbeth van Studio Health over acné en rosacea!

Acné / Face Mapping 

Je gezicht en vooral je gezichtshuid is een weerspiegeling van je gezondheid. De Ayurvedische geneeskunde geeft meer inzicht over huidproblemen die tot uiting komen en volgens de Ayurveda zegt de plaats waar deze huidproblemen op je gezicht voorkomen iets over je algehele gezondheid.

Zo zegt een puistje op je voorhoofd iets heel anders dan een oneffenheid op je kin. Bij acné spelen vaak meerdere factoren een rol, maar dit kan een goede aanwijzing geven welke organen uit balans zijn.
Wij werken samen met Liesbeth van Studio Health, ze is orthomoleculair therapeut en schreef over acné en wat de plek van je acné zegt over je gezondheid.
Elk nummer op de foto correspondeert met de plek van de oneffenheden op jouw gezicht. Zo kan jij nakijken welke organen er volgens de Ayurveda uit balans zijn.

1. Voorhoofd, boven de wenkbrauwen, bovenlip en kin

► Dit zegt iets over een disbalans van het hart en de dunne darm. Het voorhoofd is een weerspiegeling van je spijsvertering. Een verstoring hiervan wordt zichtbaar door roodheid en onzuiverheden.

2. Tussen de wenkbrauwen en op de slapen

► Als je onzuiverheden, roodheid en schilfertjes hebt tussen je wenkbrauwen of slapen, komt dit door een disbalans van de lever en de galblaas.

3. Neus, wangen – boven het jukbeen

► Dit wijst erop dat de milt, maag of alvleesklier uit balans zijn. Dat uit zich in roodheid en gevoeligheid op het jukbeen en op de bovenkant van de neus.

4. Neus/lippenplooi, wangen – onder het jukbeen

► Gezonde longen zijn ook een weerspiegeling van de huid. Wanneer de conditie niet optimaal is door roken of allergieën – denk ook aan de dikke darm – kunnen er rode adertjes (couperose) en verstoppingen ontstaan.

5. Zijkant voorhoofd, ogen, slapen en oren

► Als je nieren en blaas uit balans zijn kan je last krijgen van wallen, gerstekorrels, lijntjes en donkere kringen rond de ogen. Puistjes aan de zijkant van het voorhoofd en rond de oren kunnen een disbalans zijn van voornamelijk de nieren. Rode oren slaat op een tekort aan energie en dit komt voort vanuit de nieren.

6. Kin, kaaklijn en de hals

► Heb je vaak onzuiverheden rond de kin, kaaklijn en de hals? Dit kan duiden op een hormonale disbalans of een verhoogd stressniveau.

ROSACEA

Een andere veelvoorkomende huiduitdaging is rosacea.

Klachten bij rosacea zijn een rood gezicht, puistjes en bloedvaatjes die duidelijk te zien zijn. De klachten kunnen erger worden door bijvoorbeeld zonlicht en warmte maar ook de binnenkant (o.a. je darmen) spelen bij deze huiduitdaging een grote rol.

Ik geef je 7 tips om je huid met rosacea te verbeteren:

➡️ Een tekort aan maagzuur kan rosacea verergeren. Als je last hebt van maagzuur, een opgeblazen gevoel of een slechte adem kan dat wijzen op een tekort aan maagzuur. Het drinken van een glas water met appelazijn of citroensap bij de maaltijd kan je maag ondersteunen.

➡️ Vermijd alcoholische dranken. Het werkt vaatverwijdend en versterkt ontstekingsreacties in je lichaam. De roodheid in het gezicht kan hierdoor toenemen.

➡️ Zorg voor voldoende B-vitaminen. Denk aan peulvruchten, noten, zaden, groenten en fruit (let op histamine (zie punt hieronder). En gebruik een goede omega 3 suppletie zoals GLOmega 3 van Loïs Lee.

➡️ Denk om histamine en histaminevrijmakers. Een deel van de mensen met rosacea is gevoelig voor histamine. Ze kunnen rosacea verergeren. Denk bijvoorbeeld aan schimmelkaas, oude kaas, salami, tomaten, aardbeien, peulvruchten, paprika, zuurkool, peper, chocola, alcohol en noten.

➡️ Check je darmen. Veel mensen met huidproblemen hebben darmproblemen. Hoe voelt je buik na het eten? Kan je het goed verteren? Houd een eetdagboek en kijk of je je huidklachten aan bepaalde voeding kan koppelen. Melk en gluten verhogen de ontstekingsactiviteit in je lichaam en je huid. Probeer deze zoveel mogelijk te beperken.

➡️ Vermijd huidproducten met agressieve en hormoonverstorende stoffen. Je huid is een opneembaar orgaan. Alles wat je op je huid smeert kan in je bloedbaan komen. En dit moet je lever weer afbreken. Als de lever niet goed functioneert, kan je last krijgen van huidklachten als rosacea, acné, eczeem en psoriasis.

➡️ Slik een goede probiotica met de juiste bacteriën om je huid met rosacea te verbeteren.

Check hier mijn website en kijk hoe ik je kan helpen op de weg naar een mooiere huid, meer energie en een gezonder lichaam.

 

Liefs, Liesbeth!