Elke pukkel heeft een eigen verhaal

Lees hier alles over hoe je acné en rosacea kan voorkomen en wat je pukkel zegt over je gezondheid.

facemap pukkels

Facemapping: de plek van je pukkel zegt veel!

Je gezicht en vooral je gezichtshuid is een weerspiegeling van je gezondheid. De Ayurvedische geneeskunde geeft meer inzicht over huidproblemen die tot uiting komen en volgens de Ayurveda zegt de plaats waar deze huidproblemen op je gezicht voorkomen iets over je algehele gezondheid.

Zo zegt een puistje op je voorhoofd iets heel anders dan een oneffenheid op je kin. Bij acné spelen vaak meerdere factoren een rol, maar dit kan een goede aanwijzing geven welke organen uit balans zijn.

Elk nummer op de foto correspondeert met de plek van de oneffenheden op jouw gezicht. Zo kan jij nakijken welke organen er volgens de Ayurveda uit balans zijn.

1. Voorhoofd, boven de wenkbrauwen, bovenlip en kin
Dit zegt iets over een disbalans van het hart en de dunne darm. Het voorhoofd is een weerspiegeling van je spijsvertering. Een verstoring hiervan wordt zichtbaar door roodheid en onzuiverheden.

2. Tussen de wenkbrauwen en op de slapen
Als je onzuiverheden, roodheid en schilfertjes hebt tussen je wenkbrauwen of slapen, komt dit door een disbalans van de lever en de galblaas.

3. Neus, wangen – boven het jukbeen
Dit wijst erop dat de milt, maag of alvleesklier uit balans zijn. Dat uit zich in roodheid en gevoeligheid op het jukbeen en op de bovenkant van de neus.

4. Neus/lippenplooi, wangen – onder het jukbeen
Gezonde longen zijn ook een weerspiegeling van de huid. Wanneer de conditie niet optimaal is door roken of allergieën – denk ook aan de dikke darm – kunnen er rode adertjes (couperose) en verstoppingen ontstaan.

5. Zijkant voorhoofd, ogen, slapen en oren
Als je nieren en blaas uit balans zijn kan je last krijgen van wallen, gerstekorrels, lijntjes en donkere kringen rond de ogen. Puistjes aan de zijkant van het voorhoofd en rond de oren kunnen een disbalans zijn van voornamelijk de nieren. Rode oren slaat op een tekort aan energie en dit komt voort vanuit de nieren.

6. Kin, kaaklijn en de hals
Heb je vaak onzuiverheden rond de kin, kaaklijn en de hals? Dit kan duiden op een hormonale disbalans of een verhoogd stressniveau.

Eerste hulp bij Rosacea

Een andere veelvoorkomende huiduitdaging is rosacea.

Klachten bij rosacea zijn een rood gezicht, puistjes en bloedvaatjes die duidelijk te zien zijn. De klachten kunnen erger worden door bijvoorbeeld zonlicht en warmte maar ook de binnenkant (o.a. je darmen) spelen bij deze huiduitdaging een grote rol.

Ik geef je 9 tips om je huid met rosacea te verbeteren:

1. Een tekort aan maagzuur kan rosacea verergeren. Als je last hebt van maagzuur, een opgeblazen gevoel of een slechte adem kan dat wijzen op een tekort aan maagzuur. Het drinken van een glas water met appelazijn of citroensap bij de maaltijd kan je maag ondersteunen.

2. Vermijd alcoholische dranken. Het werkt vaatverwijdend en versterkt ontstekingsreacties in je lichaam. De roodheid in het gezicht kan hierdoor toenemen.

3. Gebruik een goede omega 3  suppletie zoals GLOmega 3 van Loïs Lee. Omega-3 draagt bij aan gezonde huidcellen.

Lois Lee Glomega-3 supplement liposomaal
Lois Lee Try Out Kit

4. Denk aan histamine en histaminevrijmakers. Een deel van de mensen met rosacea is gevoelig voor histamine. Ze kunnen rosacea verergeren. Denk bijvoorbeeld aan schimmelkaas, oude kaas, salami, tomaten, aardbeien, peulvruchten, paprika, zuurkool, peper, chocola, alcohol en noten.

5. Check je darmen. Veel mensen met huidproblemen hebben darmproblemen. Hoe voelt je buik na het eten? Kan je het goed verteren? Houd een eetdagboek en kijk of je je huidklachten aan bepaalde voeding kan koppelen. Melk en gluten verhogen de ontstekingsactiviteit in je lichaam en je huid. Probeer deze zoveel mogelijk te beperken.

6. Vermijd huidproducten met agressieve en hormoonverstorende stoffen. Je huid is een opneembaar orgaan. Alles wat je op je huid smeert kan in je bloedbaan komen. En dit moet je lever weer afbreken. Als de lever niet goed functioneert, kan je last krijgen van huidklachten als rosacea, acné, eczeem en psoriasis.

7. Slik een goede probiotica met de juiste bacteriën om je huid met rosacea te verbeteren

8. Zorg voor voldoende B-vitaminen. Denk aan peulvruchten, noten, zaden, groenten en fruit (let op histamine, zie hierboven).

9. Gebruik de juiste skincare. Bij acne en rosacea is het belangrijk om mild te reinigen. Agressieve reinigers drogen de huid juist uit, waardoor je huid juist meer talg gaat aanmaken. Daarnaast kunnen deze reinigers ook je huidbarierre zwakker maken, waardoor je juist gevoelig wordt voor huiduitdagingen als rosacea. Het is wetenschappen bewezen dat je de talgproductie van jouw huid reguleert door de reinigen met een olie. Dit kan met de milde Cleansing Oil van Loïs Lee.

Daarnaast heeft je huid producten nodig die pH herstellend zijn, zoals de Hydrating Essence. En dat het voeding bevat met ontstekingsremmende en huidbarierre versterkende ingrediënten. Zoals de Beauty Oil van Loïs Lee.

Wil je de reiniging, hydratatie en voeding van Loïs Lee proberen? Start dan met de Try Out Kit en ervaar 2-3 weken wat het voor jouw huid doet.

Orthomoleculair therapeut Liesbeth van Studio Health over acné en rosacea

Wij werken samen met Liesbeth van Studio Health, ze is orthomoleculair therapeut en schrijft hieronder over acné en wat de plek van je acné zegt over je gezondheid. Mocht je na het lezen van deze blog denken dat je nog wel wat extra hulp kan gebruiken van een therapeut op weg naar een mooiere huid, meer energie en een gezonder lichaam – Check dan de site van Liesbeth hier
Liesbeth Studio Health over acné en rosacea

Heb je nog een vraag of twijfel je ergens over?

Stuur dan meteen een berichtje naar support@loislee.nl. We helpen je graag verder zodat jij ook die mooie, stralende huid krijgt die je graag wilt. We geven je vrijblijvend advies, natuurlijk wel met een tikkeltje eigenzinnigheid ;)

Heb een fijne dag!