Het verzorgen van je huid is als naar de sportschool gaan. Als je dit maar af en toe doet (bijv. als de zomer eraan komt ) dan zie je niet zoveel resultaat. Hetzelfde geldt voor de gezondheid van je huid – consistentie is key, en de eenvoudigste manier om resultaat te boeken is om kleine veranderingen door te voeren die geleidelijk dagelijkse gewoonten worden.

Hierbij een lijst van simpele en praktische dingen die je in je dagelijkse leven kunt toepassen. Dit zal niet alleen de gezondheid van je huid verbeteren, maar je welzijn in het algemeen waardoor je je heerlijk voelt!

1. VOEG DAGELIJKS EEN ‘GROENE’ MAALTIJD TOE

Elke dag een ‘groene’ maaltijd bereiden is een van de beste manieren om niet alleen je huid gezonder te maken, maar ook je algehele welzijn.

Bladgroenten zitten boordevol voedingsstoffen, zijn vezelrijk, hydraterend en bevatten een overvloed aan antioxidanten die de cellen beschermen.

Onderzoek wijst uit dat het eten van 2-3 porties groene (blad)groenten (en wij streven naar 1 portie per dag!) het risico op maag-, borst- en huidkanker verlaagt. Bovendien is groente alkalisch wat bijdraagt om een te ‘zuur’ voedingspatroon in balans te houden (wat een grote bron van huidproblemen is).

Er zijn oneindig veel manieren om bladgroenten aan je voeding toe te voegen. Van spinazie, rucola, boerenkool, paksoi, raapstelen, postelein (in principe alles met groen blad) kunnen smoothies, salades en soepen gemaakt worden en zijn een makkelijke manier om meer voedingsstoffen binnen te krijgen. Wees creatief en zorg voor variatie zodat het niet saai wordt.

2. STOP MET SUIKER

Voor het geval je het nog niet had gehoord: suiker is slecht voor je huid!

En het gaat niet alleen om gewone (witte) suiker dat een probleem vormt maar ook voeding die snel in suiker omgezet worden (denk aan wit brood, koekjes, snoep, frisdrank, jam etc.).

Deze voedingsmiddelen veroorzaken laaggradige ontstekingen en oxidatieve stress in het lichaam en produceren enzymen die collageen en elastine afbreken. Dit proces resulteert in vroegtijdige huidveroudering zoals rimpels en een slappe huid.

De makkelijkste manier om het verlangen naar suiker (sugar cravings) te verminderen is om bij elke maaltijd wat eiwitten toe te voegen. Eiwitten (van bijv. eieren, peulvruchten, vlees, vis, noten, zaden, kaas) helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren waardoor je behoefte aan suiker sterk vermindert.

3. CREEËR EEN DAGELIJKS BEAUTY RITUEEL

Dagelijks de tijd nemen voor een beautyritueel is een van de beste manieren om huidverbetering te garanderen. Elke dag je huid droogborstelen bijvoorbeeld is een veilige manier om direct resultaat te zien: je verwijdert dode huidcellen, stimuleert de bloedcirculatie en je voelt dat je huid weer energie heeft. Jezelf aan een dergelijk ritueel te committeren hoeft niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Iedere dag een korte sessie is al heel effectief. Consistency is key als het op een mooie en gezonde huid aankomt.

4. ZWEET MINSTENS 15 MINUTEN PER DAG

Jezelf in het zweet werken zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat en de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Dit is cruciaal voor de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de huid – om te herstellen en cellen te voeden. Maar zweten is ook een van de belangrijkste manieren om afvalstoffen uit de huid te verwijderen. Tezamen zorgen deze processen van verjonging en ontgifting ervoor dat je huid kan stralen.

Minimaal 15 minuten per dag is alles dat er nodig is (bijv. dansen, hardlopen, trampoline springen). Pluspunt: je maakt endorfinen aan waar je je blij en relaxed door voelt.

5. DRINK VOLDOENDE WATER

Voldoende water drinken gedurende de dag voorkomt dat we gedehydrateerd (uitgedroogd) raken. Dehydratatie veroorzaakt een droge, vermoeide en rimpelige huid. De hoeveelheid water die jij nodig hebt hangt van verschillende factoren af: bijv. van hoeveel lichamelijk werk je verricht, hoeveel koffie je drinkt en wat je eet. Om het water daadwerkelijk in je cellen te krijgen voeg je een snufje Keltisch Zeezout of Himalaya zout toe. 1 ding is zeker: elk glas water dat je drinkt helpt je cellen gehydrateerd te houden en de glow terug te brengen in je huid.

6. VERANDER DE KIJK OP JE HUID

Het laatste dat ik waar ik je op wil wijzen is hoe je je huidgezondheid op mentaal niveau kunt beïnvloeden. Dit is misschien wel de grootste shift die je kunt maken om positieve resultaten te zien in de gezondheid van je huid: om met een positieve blik naar je huid te blijven kijken.

Heb je je ooit machteloos gevoeld met betrekking tot je huid, alsof je het niet onder controle had? De waarheid is dat je huid niets te verwijten valt. Het gaat erom hoe jij erop reageert en ermee om gaat. Jij hebt altijd de controle over je gevoelens en gedachten (je bent ze immers niet, je hébt ze) en je gedrag. Het gevoel dat je wél de controle hebt (door je voeding, leefstijl, mindset en dagelijkse beauty rituelen) zal echt de toon zetten zodat ook jij je zelfverzekerd voelt over je huid (en ook je lichaam, je gezondheid of wat dan ook in het leven).

Deze self-care practice gaat dieper om je gedachten over hoe je naar je zelf kijkt te veranderen. Van ‘mijn huid is zo (vul zelf in) en daarom voel ik me niet goed’ naar ‘dit is hoe m’n huid nu is en ik ben degene die daar invloed op heeft en het kan veranderen als ik dat wil’!

En het mooie is: je kunt er vandaag mee starten!

Het aanbrengen van deze simpele leefstijlveranderingen in je dagelijkse leven is de eenvoudigste manier om verbeteringen in je huid te zien. Wat houd je nog tegen?

Wil je meer huid-gerelateerde tips in je inbox? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Loïs Lee.

Alana Bonnemann

Alana Bonnemann (BHSc.) is a health columnist and a Berlin-based Naturopath. She has a vested interest in good skin health — starting from within. When she’s not moving and shaking, she’s hanging with her kid or trying to keep her house plants alive. For weekly skin wellness tips and inspiration follow her journey @bon.effect on Instagram